Acasă Fotoreportaj Campania electorală în Bârladul de altădată. Gogoși cu laxativ pentru electorat și...

Campania electorală în Bârladul de altădată. Gogoși cu laxativ pentru electorat și cum votai cu cine trebuie pentru o pereche de pantofi

de Simona MIHĂILĂ

Înarmați cu tot felul de scule și rulete, începeau mai ales pe străzile mahalalelor unde locuia mulțimea nevoiașă să măsoare, să noteze, să facă tot felul de calcule. Apariția lor stârnea curiozitatea localnicilor care, cu mic cu mare, se ațineau pe la porți și pe la garduri. Aflau astfel că erau trimiși de guvernul care, dacă va ieși învingător la alegeri, pe aici vor reface străzile, dincolo vor face fântâni arteziene, în altă parte parcuri, cinematografe, brutării și mai ales spitale. Adversarii politici declarau sus și tare că toate-s numai pungășii”.

Vă sună cunoscut? Vi s-a întâmplat chiar săptămâna aceasta, poate chiar acum dacă ieșiți la poartă sau la scara blocului, să dați nas în nas cu ”specialiștii” care fac măsurători pentru caravanele de lapte și miere ce vor poposi aici, imediat după 27 septembrie, când vom merge la vot ca să alegem noi conducători pentru oraș și județ.

Aflați că rândurile de mai sus zugrăvesc o campanie electorală de la Bârlad, din perioada interbelică, undeva în preajma anilor 1930. Este un citat din povestirea ”Ghiță Hraștină”, a scriitorului bârlădean Romulus Boteanu.

Orice asemănare cu prezentul nu este deloc întâmplătoare. Pentru că atunci, ca și acum, cetățeanul de rând devenea pentru o vreme prioritatea absolută, centrul existenței politicianului candidat.

Nu doar promisiunile și ”pungășiile” caracterizau campaniile electorale ale Bârladului de altădată. Farsele, capcanele și mizeriile făceau parte de asemenea din moravurile politice.

Gogoșile pline cu laxativ împărțite de liberali mulțimii care îi susținea pe țărăniști

 

De pomină rămâne farsa cu gogoșile pline de sare amară împărțite mulțimii chemată de partidul aflat la putere să aplaude înscăunarea prefectului județului Tutova și a primarului de Bârlad.

Se întâmpla după alegerile din 1928, când țărăniștii ieșiseră victorioși împotriva liberalilor.

Vasile Georgescu-Bârlad

Vasile Georgescu-Bârlad, zis ”Conu Vasile”, care era șeful pe județ al Partidului Național Țărănesc, a telegrafiat de la București că sosește la Bârlad unde va anunța ”numirile” de prefect și de primar. A dat ordin să i se facă o primire triumfală. Mii de țărani din satele învecinate Bârladului au primit dispoziție să lase totul baltă prin bătătură și să vină în Gara Bârlad, îmbrăcați de sărbătoare, cu bluze și ițari curați, pentru a ovaționa partidul la putere.

Plini de ciudă, adversarii politici, în frunte cu Grigore Vasiliu (șeful PNL și fost prefect de Tutova) au comandat brutăriilor controlate de liberali ”să fabrice gogoși mari, rumene, dulci, dar și cu doze puternice de sare amară” (în cantități mari, sarea amară are efect purgativ).

Cu o oră înainte de venirea trenului, zeci de vânzători cu coșurile încărcate au năvălit în mijlocul mulțimilor… Citește continuarea în Ziarul Obiectiv (Bârladul de altădată. Gogoși cu laxativ pentru electorat și cum votai cu cine trebuie pentru o pereche de pantofi)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.